Sider

torsdag den 20. september 2012

En dag i søndagsskole

I dette indlæg vil jeg beskrive vores arbejde i forbindelse med søndagsskolen. Som tidligere nævnt, blev planerne for vores arbejde hernede lavet om kort før afrejse fra Danmark, og så skulle der pludselig tænkes hurtigt. Søndagsskolen er derfor noget som Pontiano har arrangeret, ligesom han har gjort det med arbejdet på Cornerstone School.

Her i Uganda er majoriteten af landet befolkning kristne. Herunder er en del af de kristne “born again”, hvilket er en gren, som har vokset sig ud fra kristendommen. Disse “born againg” kristne betragter religionen som en meget vigtig del af deres liv, og lever i høj grad ud fra de kristne værdier. Denne trosretning vil jeg komme nærmere ind på i et senere indlæg.

IMG_2332 - Kopi
Louise, Daniel og jeg sammen med nogle af børnene fra søndagsskolen.




 





















Pontiano og hans familie er “born again”, som de også selv siger det, og derfor går vi hver søndag i kirke. Dette er en længere affære, som man ikke bare lige kommer om ved, som man gør det ved en dansk gudstjeneste, som ca. tager en times tid. Om søndagen starter gudstjenesten kl. 09:00, og her skulle vi gerne ankomme til kirken. Længe leve Afrika, selvfølgelig kommer vi aldrig afsted til tiden. Efter mange bønner, lovsange, tilbedelser og en prædiken er gudstjenesten, eller rettere, skulle gudstjenesten gerne slutte omkring kl 13:00. Dette gør den dog stort set aldrig. I løbet af disse 4 times gudstjeneste er der omkring 1,5 time, hvor alle børnene går udenfor, og har søndagsskole. Inden vi kom, var der en sød dame, som havde børnene i dette tidsrum, men nu er det blevet vores job, at afholde søndagsskole.

Første dag vi var i kirke (anden dag her i Uganda) blev vi bare kastet ud i det, da vi uden at vide det pludselig stod med ansvaret for de 1,5 time med børnene. Ved hjælp af lidt improvisation og takke være Rogers’ (Pontianos kone) hjælp, gik det faktisk meget godt.

IMG_2328
Mig sammen med nogle dejlige børn fra søndagsskolen.




























Når vi ca. kl. 11:00 går udenfor med børnene, starter vi ofte med en sang eller to. Da ikke alle børnene er gode til engelsk, synger de også ofte en sang på luganda for os, og nogle gange synger vi en dansk sang for dem. De har endda lært os en engelsk sang, som er blevet en af mine yndlingssange hernede. Programmet er forskelligt fra gang til gang, men hver gang leger vi en leg med dem. Oftest lærer vi dem en dansk leg, men vi har også leget nogle af deres lege. Vi har et par gange læst en lille bibelhistorie op for dem, hvor de bagefter skulle tegne det de tænkte på, når du hørte historien. Dette var en meget god oplevelse for både dem og os. Børnene blev lidt generte, når vi roste deres tegninger, men også meget stolte og glade. Pludselig var der 80 børn, som alle sammen gerne ville vise os deres tegninger. Det var sjovt at se, at de tegnede Jesus, med en sort hudfarve. Dette havde jeg slet ikke overvejet inden vi gav dem opgaven, men selvfølgelig tegner de da Jesus sådan.
 
IMG_3043
Der tegnes, men der er dog overskud til at smile til kameraet.

IMG_3063



























En lille pige viser mig stolt sin tegning af Jesus.

Da vi for snart en måneds tid siden, havde børnene første gang, vil jeg skyde på, at der var omkring 30 børn. I løbet af de seneste uger, er dette tal vokset til omkring 80 børn. Vi har fået at vide, at børnene ser frem til søndagene sammen med os, og dette forklarer måske det øgede antal børn. Når vi har 80 ugandiske børn, hvoraf de færreste forstår så meget af hvad vi siger på engelsk, kan det være en udfordring at give dem en besked eller at sætte en leg i gang. Her er vi så heldige at have Rogers til at oversætte fra engelsk til luganda. Der er så bare den ene detalje, at hun heller ikke altid forstår vores lege. Man er derfor nogle gange nødt til at holde hovedet koldt, og finde al den tålmodighed, som man ikke anede, at man havde, frem.

IMG_3433

Denne søndag havde vi ballonner med til børnene.

På trods af udfordringerne i forbindelse med sproget, er det nogle rigtig dejlige timer vi har med børnene hver søndag. Selvom de ikke helt forstår en leg, så prøver de bare at gå i gang, og hver gang løber de alle grinende rundt. Der er ingen tvivl om, at de nyder at være i søndagsskolen og at de morer sig rigtig meget hver gang. For mange af dem, betyder det egentlig bare meget at være sammen med os, snakke med os og få lov til at sidde hos os. En dag i søndagsskolen kan kun blive en dag fyldt med smil og glade børn.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar